Politica

 

Rezultatele la nivel national

Primarii municipiilor, oraselor si comunelor
Click pt a vizualiza harta! Click pt a vizualiza tabelul!
 

Turul al doilea de scrutin rezultate la nivel national
 
Situatia finala in judetul Timis
 
 

 

 

 

In 20 iunie, in turul al doilea al alegerilor locale au fost organizate alegeri in 1842 de circumscriptii electorale, fiind alesi 1838 primari de municipii, orase, comune si sectoare ale municipiului Bucuresti ,iar la urne s-au prezentat 6 108 657 de alegatori, respectiv 50,17% din numarul persoanelor cu drept de vot.Potrivit datelor obtinute in urma centralizarii rezulatelor, in cazul a 80 000 de persoane s-a folosit urna mobila, 250 000 de alegatori au fost inscrisi pe liste electorale suplimentare, iar 1,31% respectiv circa 80 000 de voturi din totalul celor exprimate au fost decalrate nule.Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor s-a finalizat cu exceptia a patru localitati, unde cei doi candidati au obtinut acelasi numar de voturi.In aceste cazuri de balotaj care au avut loc in cite o localitate din judetele Buzau, Hunedoara, Mehedinti si Salaj se vor organiza din nou alegeri , in data de 27 iunie.Al doilea tur de scrutin a adus rezultate interesante, dar nici unul dintre primarii alesi nu a reusit sa doboare recordul obtinut de primarul municipiului Sibiu , domnul Klaus Johannis, care a obtinut cel mai mare procent din primul tur, si anume 88,9%.Ca urmare a centralizarii rezultatelor, in turul al II-lea al alegerilor locale, PSD a obtinut cel mai mare numar de mandate de primar - 799(43,47%), urmat de PNL -336 (18,28%) , PD -309 (16,81%), PUR -111 (5,8%) , PRM - 74(4,05%), candiadati independenti -50 (2,74%) , UDMR - 38(2,08%) ,PNTCD- 30 (1,69%), PNG - 22(1,21%) , PUNR - 13(0,71%) , PFDR -11(0,60%) ; ALIANTA D.A. PNL-PD a obtinut 10 mandate.Sint partide care au obtinut doar un mandat de primar la nivel national, cum este cel al candidatului Uninunii Bulgare din Banat - Romania, ales ca primar in comuna timiseana Dudestii Vechi.

La numarul de voturi valabil exprimate, PSD (2 435 679 voturi - 40%68%) este devansat de cele obtinute de PNL 1 132 523 voturi - 18,89%) , PD (1 049257 voturi - 17,58%), respectiv Alianta D.A. PNL-PD (417 726 voturi - 6,97%) , cumulate .In cel de al doilea tur de scrutin , partidul de guvernamint a cistigat cela mai multe mandate de primar, insa PNL si PD au obtinut cele mai multe voturi .Aceasta se explica prin faptul ca Alianta D.A. a primit voturi preponderent din orase mari , in schimb PSD a cistigat primarii in orase si comune.


Primarii de Sector ai Capitalei


Dupa ce in 6 iunie au fost alesi primarul general al capitalei si cel al sectorului 5, in cele de al doiela tur de scrutin , candidatii Aliantei D.A. PNL-PD au obtinut fotoliile de primar la sectoarele 1,3,4 si 6.Singurul candidat PSD , Neulai Ontanu, l-a devansat cu 52,88%, pe candidatul Aliantei D.A..In Sectorul 1, Andrei Chiliman a obtinut 58,24% in sectorul 3, Liviu Negoita a cistigat 66% din sufragii,in sectorul 4, Adrian Inimaroiu si a adjudecat primari cu 61% iar in sectorul 6,Cristian Poteras a obtinut 59,78% din voturi.


Primari in resedinte de judet

La Cluj-Napoca candidatul Aliantei D.A. PNL- PD , Emil Boc este noul primar , care a obtinut 56,25% din voturi,devansindu-l pe candidatul PSD , Ioan Rus, in judetul Cluj , cele mai multe mandate de primar au fost cistigte de PSD in mediul rural cu exceptia municipiului Cimpia Turzii.La Brasov, George Scripcaru , candidat PD, a cistigat cu 63,6% din voturi , in fata fostului primar liberal Ioan Ghise, in judetul Brasov PNL a cistigat 13 primari (printre care si a municipiului Sacele) PSD tot 13(inclusiv cea din municipuil Fagarasi), iar PD - 8; ca urmare a centralizariii datelor din cele doua tururi de scrutin, PSD si Alianta D.A. PNL-PD au acelasi numar de madate de primar -22.La Iasi , Primaria a fosta adjudecata de candidatul PSD, Gheorghe Nichita, cu 59,28% din sufragii , in defavoarea candidatului Aliantei D.A. , Dan Cirlan.Noul primar al Bacaului Romeo Stavrache(PUR) a cistigt aleegerile cu 63% din voturi , detronindu - l pe primarul in functie Dumitru Sechelariu (PSD).Suceava are un primar PNL , care a obtinut 59,29% din voturi , in detrimentul candidatului PSD.In aceste judet PSD a pierdut si alte primarii de orase.La Botosani a cistigat primaria candidatul PNL , Catalin Flutur cu 53%.

In urma alegerilor locale din iunie 2004, in lupta pentru cistigarea municipiilor resedinte de judet , Alianta D.A. PNL - PD a cistigat cele mai multe fotolii de primar - 20 fata de PSD care a obtinut doar 14, restul fiind adjudecate de PUR, UDMR,PNTCD,FDGR si un independent.Pe regiuni istorice, in Transilvania , PSD nu a obtinut nici nici una din cele 16 capitale de judet , acestea fiind cistigate de primari ai PD(60, PNL(3), UDMR(3), PNTCED(1), FDGR(1), si un indepentdent.In Moldova in cele 9 judete PSD a cistigat patru primarii resedinte de judet, la fel ca si PNL , iar PUR a cistigat alta.In Muntenia , Oltenia si Dobrogea , PSD .

In zona de vest : municipuil Arad are ca primar pe George Falca (PD) care a obtinut 56,07% din voturile electoratului prezent la urne in cele de al doile tur de scrutin si care l-a invins pe primarul in functie, Dorel Popa(PSD).In 24 iunie a avut loc sedinta de constituire a Consiliului Local Arad, in urma caruia au fost alesi ca viceprimari Tiberiu Dekany (PNL) si Levente Bognar(UDMR).

La Resita , noul primar al "capitalei" , judetului Caras - Severin este Liviu Spataru(PNL) care a obtinut 68% din sufragii.In 23 iunie s a constituit Consiliul Local al municipiului Resita, fiind alesi ca viceprimari Tiberiu Padurean(PD) si Dorinel Hotnogu.

 

In 20 iunie , in urma celui de al II - lea tur de scrutin al alegerilor locale, in judetul Timis au fost desmnati primari in 56 de localitati, in celelalte 38 primarii fiind alesi din data de 6 iunie.Din cei care au ajuns in turul II cistigatorii sint din partea urmatoreleor partide : PSD- 23, Pd - 12, PNL -11, UDMR - 2, PNG - 2, si cite un primar PNTCD,PER,UBBR,PRM,PUR; de precizat ca in comuna Tormac a cistigat un candidat independent.

In ceea ce priveste situatia finala, la nivelul judetului Timis , din cele 94 de localitati , cele mai multe posturi de primar au fost obtinute de PSD - 51, PNL -16,PD -14,UDMR- 4.Cite 2 primari au PNTCD si PNG , iar cite un mandat de primar , alte formatiuni si un independent.

De remarcat ca la Lenauheim ,unde s-a depus si o contestatie care a fost respins candidatul PNL a pierdut la o diferenta de 12 voturi in favoarea celui de la PSD.A mai fost o sitatie bizara , si anume ceea a unui candidat de primar caruia la primul tur ii lipsea un singur vot pentru a cistiga, iar in cel de al doilea tur de scrutin a pierdut alegerile.Un caz interesant este cel al unui candidat care era somer de mai multi ani si care acuma a devenit primar.
Cel mai tinar primar din judetul Timis este cel din Dudestii Noi, domnul Alin Nica(PNL) in virsta de 23 de ani , de profesie inginer, absolvent al facultatii de Automatica si Calculatoare.

Primari in mediul urban

In municipiul Lugoj actualul primar domnul marius Martinescu a cistigat cel de al treilea mandat cu 565 din voturile valabil exprimate in detrimentul candidatului PSD.La Buzias cistigator al fotoliului de primar este Viorel Ilas Alger(PSD) cu 62% din voturi care l-a devansat pe candidatul PD.In Ciacova Viorel Stefan (PNL) a obtinut 55,4% din sufragii in dauna candidatului PSD.La Deta domnul Craciun Buhas (PD) a obtinut 52% din voturi cistigind in fata unui candidat independent.La Gataia candidatul PD a pierdut in fata celui al PSD domnul Iodif Sargan, care a obtinut doar 51% din sufragiile alegatorilor care s au prezentat la vot.La Recas domnul Marinel Pascu (PD) a determinat 70% din alegatori sa- l aleaaga in detrimentul candidatului PSD .In orasul Sinicolaul MAre actualaul primar ,. domnul Iosif Oncu(PSD) , a cistigat cu 55% devansindu l pe candidatul PUR.

Constituirea consiliilor locale

Dupa cum ne au anuntat reprezentanti prefecturii , majoritatea Partidelor si candidatii independenti si au depus raportul financiar pentru campania electorala astel incit in 22 iunie a fost demarata activitatea de constituire a noilor consilii locale din judetul Timis, care urmeaza sa fie finalizata pina la sfirsitul acestei saptamini de precizat ca termenul final admis de lege pentru constituirea consiliilor locale este de 20 de zile de la data alegerilor.

Sedinta de constituire a Consiliului Local al Municipiului Timisoara a fost programata pentru data de 25 iunie ora 12, fiind transmisa in direct pe Internet la adresa www.prmariatm.ro.In cadrul aceleiasi sedinte , primarul trebuie sa depuna juramintul si sa se aleaga doi viceprimari.Ca urmare a alegerilor din data de 6 iunie, in Consiliul Local Timisoara din cei 27 de consilieri municipali, 9 vor fi ai PNTCD, 6 ai PSD , 5 ai PD , 5 ai PNL ai 2 ai PRM.Pina la data documentarii noastre (joi 24 iunie) s-au depus doua decalaratii de demisie si anume domniii Viorel Oancea(PNL) , Ovidiu Draganescu (PNL) si Horia Ciocirlie(PSD).Acesta din urma a renuntat la postul de consilier local, dar dupa constituirea Consiliului Judetean timis va tebui sa opteze pentru calitatea de deputat sau cea de vicepresedinte al C.J.T. in cazul in care va fi ales.
Legea nu precizeaza termenul in care consilierii locali trebuie sa predea declaratiile de renuntare la mandat, existind un termen de 10 zile dupa constituirea consiliului local , respectiv judetean in cazurile de incompatibilitate.La Consiliul Judetean s- au recuzat trei persoane inscrise pe listele electorale si anume domnul Viorel Coifan((PNL) , care ramine deputat , doamna Cornelia Girboni(PSD), doamna Delia Glava(PNL) si Dan Ioan Sipos(PSD).La C.J.T. vor trebui sa si rezolve problema de incompatibilitate trei parlamentari Valentin Dinescu (senator PRM), Mircea Purceld (deputat PRM) si George Pribeanu (deputat PRM).
Cel mai tinar consilier este domnul Corado Toader(PNTCD), absolvent al facultatii de drept.
In 25 iunie au mai fost programate sedinte de constitire a consiliilor locale Sacalaz, Mosnita Noua,Ghiroda,Remetea Mare, Racovita,Sinnicolaul Mare, Dudestii Vechi,Sanpetru Mare,Saravele,Lovrin,Gottlob,Tomnatic,Peciu Nou,Giulvaz,Ciacova.

In 26 iunie vor mai avea loc astfel de sedinte de constituire pentru consiliul Judetean Timis, si pentru Localitarile Giarmata, Pischia.